Activități de pregătire a elevilor participanți în proiectul nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000118772
Mărțișorul este o tradiție veche răspândită în zona Balcanilor, celebrată pe data de 1 Martie. La baza ei stau vechi legende, toate având la bază lupta dintre bine și rău, dintre primăvară și iarnă, în care învinge desigur primăvara.
Pe data de 1 Martie se oferă mici simboluri tradiționale legate cu șnur împletit în nuanțe de alb și roșu, pe care le poartă mai mult doamnele și care în credința populară aduc noroc. Anual în școală se organizează expoziții de mărțișoare la care contribuie profesori și elevi ai școlii.
Elevii din echipa Erasmus+ au pregătit în acest an mărțișoare plantabile, din hârtie reciclată, pasta de hârtie fiind amestecată cu semințe de flori perene. S-a lucrat în mai multe sesiuni, în prima sesiune din 10 februarie copii au pregătit suporturile pentru pasta de hârtie, apoi în data de 14 februarie s-a lucrat la realizarea pastei din hârtie reciclată și așezarea acesteia cu impregnarea semințelor și uscarea pe suporturile realizate anterior. A treia întâlnire din data de 21 februarie a avut ca scop decuparea bucăților de hârtie plantabilă și decorarea lor cu șnurul caracteristic. S-au lucrat mărțișoarele și de asemenea s-a tradus în limba engleză un scurt text de prezentare a tradiției Mărțișorului pentru a fi trimise prin poștă partenerilor pentru mobilitatea de învățare de grup de la Collège Christine de Pisan, Perthes, Franța.
Aceste activități fac parte din pregătirea mobilității de grup prin prezentarea culturii țării noastre și participă la formarea competențelor de sustenabilitate, protejare a naturii prin sensibilizarea asupra ideii de reciclare și upcycling. S-au refolosit materiale vechi, rame pentru suport găsite la magazia școlii, hartie, semințele forilor din Grădina noastră pedagogică. De asemenea elevii își îmbunătățesc abilitățile de comunicare în limba engleză, de muncă în echipă precum și competențele digitale folosite în redactarea textului și căutarea informațiilor, variantelor de legende ale mărțișorului în spațiul virtual.
The European Commission support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the National Agency and Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Contact:
Adresa: Str. Aleea Parc, nr. 1, Bârlad, Vaslui, cod poștal 731129
Tel./ Fax. 0235413001
Email: echipa@digitalpowersfornatureconnectedschools.ro
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.